Bewegen op muziek:           helende dans.

Dans brengt bewustzijn en bezieling in beweging. 

 

Helende dans in 'Yoga Sadhana' Vlissingen.

Een nieuwe sacrale dansreeks, die ik vanaf 25 september start in City Yoga Retrait, VLissingen. Een 2- wekelijkse reeks op de maandagmiddag, van 13.30 - 15.00 uur.

In deze dansmiddagen zal ik intuïtief mijn ervaring met BML toepassen. Op deze manier ervaren we hoe onze lichaamshouding informatie geeft in onze beweging. Informatie over wat er op dat moment in ons leeft en gezien wil worden. Dit geeft een extra verdieping.

 

De status van dans

"Om duidelijk te maken waar we het over hebben, is het belangrijk om eerst te kijken naar het begrip: dans. Dans is een vorm van expressie in relaties, gevoelens en ideeën door middel van beweging en ritme. Niemand heeft dans uitgevonden, het zit diep in het hart van elke cultuur door de geschiedenis heen. Dans bevat verschillende soorten, stijlen en tradities en evalueert constant."   (citaat uit Dans Magazine)

Wat is Helende dans?

De oorspronkelijke naam is Sacrale dans: heilige dans. Heilig wordt hier bedoeld in de zin van helend. Door te dansen worden lichaam, ons denken en voelen weer met elkaar in harmonie gebracht. Dat is letterlijk helend: 'het' maakt ons weer tot een geheel. 

De dansen en de symbolen.
Deze dansvorm bestaat uit -meestal- eenvoudige dansen op klassieke, folklore en hedendaagse muziek. Oeroude symbolen als cirkel, kruis en spiraal worden opnieuw tot leven gewekt. Dit zijn heel makende symbolen. We herhalen dezelfde patronen, oefenen in het bewust aanwezig zijn, in iedere stap en in ieder gebaar.

 

Van denken naar voelen:

Een eenvoudige manier om van je denken naar je gevoel te gaan, is dansen. Zo kom je weer in je lijf en in je voelen. Muziek ondersteunt hierin. Zen-dance is een super gave manier om te ervaren. Deze dansvorm wordt ook Helende dans genoemd. Het gaat puur om wat jij beleeft in de beweging. Eenvoudige en herhalende patronen maken dat dit voor iedereen toegankelijk is.
Het behoeft niet veel uitleg.

Voor wie is Helende dans geschikt?

Voor iedereen die ontspanning zoekt, van muziek houdt en flow op muziek wil ervaren. Dansen brengt mensen samen; het is verbindend en in de cirkel zijn we allemaal gelijk. Er bestaan geen fouten in 'Sacrale dans'. Het gaat niet om het juist zetten van danspassen maar juist om de ervaring van de danser. 


1 van de deelnemers aan het woord:

'De dans voelt voor mij als het vieren van een feest. De verbondenheid, de muziek en de lichtjes in het midden. Bij een feest hoort dansen en muziek. Door Désirée haar inspirerende lessen kunnen we ons samen één voelen in de dans! '

 

 

 

Gij die de wereld in beweging zet, breng nu ook mij in beweging.

Gij haalt me uit de diepte en heft mij op naar uw hoogte.

Ik dans een lied van de stilte, op muziek van de kosmos

en zet mijn voet neer op de rand van de hemel

en voel hoe uw glimlach mij gelukkig maakt. 

Tekst Bernard Wosien (grondlegger sacrale dans)).

Vertaling: Gerda Zijderveld)